Taxiskylt2.jpgI Sverige råder det fri prissättning inom taxibranschen, och bolagen kan ta ut vilka priser de vill. Det gör det lätt att bli lurad som taxikund, särskilt när man befinner sig i en ny stad och inte känner till de lokala taxibolagen. Här följer några tips som gör det lättare att undvika att betala för mycket.I första hand - välj ett bolag du känner till och litar på. Sannolikheten att bli lurad av ett av de etablerade bolagen är mycket liten. Du behöver heller inte välja den bil som står först i taxikön, oavsett vad chaufförerna säger.

I andra hand - jämför priset. För att underlätta jämförelser mellan taxibolagen måste alla taxibilar ange tydliga prisuppgifter på dekaler, som ska synas både inifrån och utifrån taxin. Dekalen ska se ut så här:

cZQeWrQ.png

På dekalen ska stå ett högsta jämförpris i stora siffror. Typpriset som anges är baserat på en resa på 10 km som tar 15 minuter. Med hjälp av detta pris kan man enkelt jämföra de olika bolagen, i t.ex en taxikö. Är jämförpriset över ca 375 kronor - välj ett annat bolag!

I tredje hand - förhandla om priset. Om du inte hittar en taxi med skäligt jämförpris kan du försöka att förhandla fram ett rimligare fast pris på resan. De mindre bolagen är ofta angelägna om att få körningar, trots att de inte kan ta sina vanliga, höga priser.

Sammanfattningsvis:

  1. Åk med ett taxibolag du litar på.
  2. Kolla upp typpriserna på taxibilens sidor: Är de över 375 kr för den högsta taxan, överväg att ta en annan taxi.
  3. Skaffa dig i förväg en uppfattning om vad resan borde kosta. Förhandla.
Har du blivit lurad när du åkt taxi eller åkt med världens bästa taxichaffis? Skicka in din taxihistoria här!